Események

Jelenleg nincsenek események.

Gyengénlátó verzió

 

 

USZT logo

Magyarország Megújul Logo

EU logo

Megvalósítás, eredmények - Megvalósítás

Tartalomjegyzék
Megvalósítás, eredmények
Megvalósítás
Minden oldal

 

Második pályázati szakasz – megvalósítás

A 2. pályázati forduló dokumentációjának elfogadása után 2010. január 26-n aláírásra került a megvalósítási szakaszra vonatkozó Támogatási Szerződés.

Az időközben életbe lépett jogszabályi változások szerint kiegészített közbeszerzési dokumentáció birtokában közbeszerzési eljárások és beszerzések folytak a kivitelező és a projektmenedzsment szervezet kiválasztására, valamint a projekt valamennyi szereplőjére.

A tényleges kivitelezés 2010 őszén kezdődhetett meg a műszaki létesítmények, infrastruktúra rekonstrukciójával a nyertes Lyra Florae Kft kivitelezésével.

A kivitelezés folyamatosan halad. Legnagyobb feladat a tó üledékének eltávolítása, a tó kotrása volt, melyet száraz technológiával, a tó vizének leeresztése után végeztünk. Először a tó melletti a zsilip elbontása és a víz leeresztése történt meg. A tó kiszáradása lassú volt, melyet csapadékos tél és hó is hátráltatott. Ideiglenes utat kellet kiépíteni a kotrási anyag lerakó helyéhez, melyhez a kis fahíd mellett külön ideiglenes átjárót kellett készíteni a csapadékvíz-elvezető árok felett, valamint néhány növény (bokor) áttelepítése is szükségessé vált. A 2011.év elején kezdődött meg a tó kotrása: az üledék áthalmozásával az intenzívebb kiszárítás és kihordás a kedvezőbb, fagyos időszakban vált lehetővé. A kotrás gyors elvégzése, a zsilip régi formát követően átépített és működő kialakítása, a kő partfal javítása lehetővé tette a tó kismértékű feltöltését. A kora tavaszi időszakban, a kétéltűek számára már ismét megfelelő szaporodó és utódaiknak kedvező élőhelyet biztosít a tó.

Folyamatban vannak az infrastruktúrális projektelem további munkái, a kerítés cseréje-megújítása és a fő kezelő útvonalon egy arborétumi híd cseréje.

Az Arborétumban folyó kivitelezés munkái során különleges figyelmet kap a jelenlevő fajok védelme. Az országos jelentőségű természetvédelmi terület, a 18 ha-os, óriási fákkal borított arborétum menedéket biztosít a fészkelő és megpihenő madarak számára. A kutatások különösen gazdag madárfaunát írtak le az arborétum területén. Számíthatunk denevérek jelenlétére és a vizes élőhelyhez kötődő fajokra is. A védett területen különös hangsúlyt kap a fajok megőrzése, a munkálatoknak a fészkelési és vegetációs időszakhoz igazítása.

A növényzet rekonstrukciójára és azzal járó fakivágásokra a nyugalmi időszak után, várhatóan 2011. őszétől kerül sor.

 

 

A kivitelezés bemutatása

Projektjelentés - 2011. január