Események

Jelenleg nincsenek események.

Gyengénlátó verzió

 

 

USZT logo

Magyarország Megújul Logo

EU logo

Az Arborétumi tó rekonstrukciója

Kotrógép a tóban Kotrógép Lecsapolt tó Kócsag a tóban

A Cuha-patakból kivezetett víz felduzzasztásával létesített tó tiszta vize idővel feliszapolódott, az üledékek eltávolítása szükségessé vált. A tó kotrását a 2010-11 közötti téli időszakban sikerült elvégezni. A tó vizének leeresztése és az elöregedett zsilip elbontása után történt meg a meder kotrása és az üledék kihordása. A partfalak javítása és a zsilip újjáépítése után a meder alkalmassá vált a feltöltésre, reményeink szerint megtisztult vizével hosszú távon kedvező élettere lesz a vízinövényeken kívül az arborétumban élő számos egyéb fajnak, szitakötőktől a kétéltűekig, védett halfajokig. Az élőhely kedvezőbb kialakítása érdekében létesülő kis sziget körvonalai már láthatók – a ráhelyezett kőtömbökön lecsorgó víz az oxigén ellátást is javítja majd. A sziget közelében kiépítésre kerülő befolyó előtt levert cölöpsor az uszadékok megfogásával szintén a víz tisztaságának megőrzését szolgálja. A feltöltést fokozatosan végezzük, hasonlóan a kagylók, hínárnövények betelepítését és a tóparti vizes élőhely növényzetének beültetését.

A tó vizének leengedése után hetekig itt vendégeskedett a természetvédelem jelképeként ismert nagykócsag, számára bőséges táplálékot nyújtottak a mederfenéken futó vízlevezető árokban összegyűlt apró halak.

A tó kotrása sokszor viszontagságos munkát jelentett, egyszer a vékony jéghártya szakadt be a munkagép alatt, máskor vastag iszapréteg tornyosult a gép mellett.